Grundkrav för studentbostad

Örnsköldsviks kommun har en student­garanti och tillsammans med övriga fastighetsbolag i kommunen hjälper vi dig som studerar att hitta en bostad.

För att söka studentbostad krävs att du är myndig och att du har en ekonomisk situation som gör att du rimligen kan klara hyran för den sökta lägenheten. Med detta avses studiemedel från CSN eller motsvarande inkomst. Är du gymnasiestudent och under 18 år måste en vårdnadshavare skriva under avtalet.

Kopia av antagnings­besked/studieintyg kan laddas upp på din kundprofil (Mina sidor), mejlas till info@ovikshem.se, alternativt skickas till AB Övikshem Box 912, 891 60 Örnsköldsvik.

Inga hyresskulder godkänns och det får inte finnas några betalnings­­anmärkningar de senast 12 månaderna.

Att bo i rum är en bra och intressant boendeform, eftersom du tillsammans med andra delar på gemensamma utrymmen som kök, rum för samvaro och korridor och i vissa fall även dusch. Men detta innebär också att du måste ta ditt ansvar och visa respekt för de andra i korridoren alternativt delad lägenhet när det gäller städning, ljudnivå och kultur med mera. Alla rum är anpassade för endast en person. Som hyresgäst i studentrum i korridor har du inte rätt att ha inneboende.

Alla som bor i korridor alternativt delad lägenhet har gemensamt ansvar för städning i korridor, kök och andra gemensamma utrymmen. Det är inte tillåtet att röka eller ha husdjur när du bor i korridor eller delat boende. I övrigt gäller att hålla en låg ljudnivå under kvällar och nätter samt att vårda rummet på ett sunt sätt.

Hyresgästen har inte rätt att ha inneboende i studentrum i korridor eller delat boende. Sambo eller inneboende i studentlägenhet skall anmälas till hyresvärden.

Uppsägningstiden kan variera beroende på vilken typ av lägenhet du har valt. Kontrollera noga vilken uppsägningstid du har och vilka övriga villkor som gäller. På Andra Långgatan 25 och 29 måste avtalet avslutas när studierna avslutas eller upphör av annan anledning. Då ska du på eget initiativ säga upp avtalet. Något kvarboende godkänns inte på dessa adresser.

Övikshem publicerar studentlägenheterna löpande under året när dom blir uppsagda. Du måste själv boka ditt studentboende via vår webbplats. Är du gymnasiestudent ringer du till vårt kundcenter på tfn 0660-29 93 50.

För studentlägenhet anordnas inga visningar. Är lägenheten/­rummet tomt kan visning ske efter önskemål.

Vi behöver också få in ditt antagningsbesked i samband med att du anmäler intresse på en bostad. Vi kommer sedan att höra av oss till dig angående kontraktsskrivning och inflyttning. Har vi inte fått in antagnings­beskedet går vi vidare till nästa sökande.

Du har rätt att flytta in klockan 13.00 dagen då ditt hyresavtal börjar gälla. Är det en lördag, söndag eller helgdag får du flytta in tidigast klockan 13.00 den första vardagen efter helgen. För att få kvittera ut nycklarna måste du ha betalt din första hyra. Ta med det undertecknade avtalet, legitimation och ett kvitto på att din första hyra är betald. Nycklarna hämtas på vårt huvudkontor på Sjögatan 4 A.

Årshyran betalas per månad. I hyran ingår värme, vatten, hushållsel, internet 2 MB och kabel-tv. Du måste själv teckna en egen hemförsäkring.

Under boendetiden kan studieintyg krävas in för att verifiera att hyresgästen i studentbostad fortfarande studerar på heltid. Om vi inte har fått in studieintyg efter begäran har Övikshem rätt att säga upp hyresgästen.

Om du ertappas med att bo i en studentlägenhet trots att du inte uppfyller villkoren, dvs. ej är aktivt studerande, måste du lämna bostaden efter uppsägningstidens utgång.

Hjälpte informationen på sidan dig?