Så söker du bostad

Vi publicerar alla lediga bostäder på Mina sidor. För att kunna anmäla intresse till en ledig bostad behöver du först vara registrerad i vår bostadskö. Här nedan beskriver vi steg för steg hur du gör för att söka en ledig bostad.

För att ställa dig i vår bostadskö behöver du registrera dig på Mina sidor och kryssa i att du vill registrera dig i kön som heter Bostad. Är du student behöver du kryssa i kön som heter Studentbostad.

Du börjar samla köpoäng från och med den dag du registrerar dig i vår bostadskö, och du får 1 köpoäng per dag. På Mina sidor under rubriken Mitt sökande kan du se hur många köpoäng du har. Dina köpoäng är personliga och kan inte överlåtas eller slås ihop med någon annans köpoäng.

För att stå kvar i kön och samla köpoäng måste du logga in på Mina sidor minst en gång var 12:e månad, annars nollställs dina köpoäng och dina bevakningar av lediga lägenheter upphör. Har du inte loggat in inom 18 månader tas din köprofil bort.

Förnyelse av din kötid sker med automatik varje gång du loggar in på Mina sidor. Ta för vana att gå igenom dina kontaktuppgifter för att hålla dem aktuella. Du som har registrerat en e-postadress får som extra service en påminnelse via e-post en månad innan tolv månader har passerat. Har du inte tillgång till dator är du välkommen att kontakta kundcenter så hjälper vi dig med uppdateringen.

För att få erbjudande om en ledig bostad behöver du själv göra en intresseanmälan via Mina sidor för just den lägenhet som du är intresserad av. En ledig lägenhet ligger ute för intresseanmälan i 3 dagar.

Tips för att bevaka lediga hyresobjekt!
När du är registrerad i vår bostadskö har du möjlighet att lägga in en bevakning av lediga hyresobjekt. Du kommer då automatiskt få ett e-postmeddelande så fort det finns ett ledigt hyresobjekt som matchar dina önskemål.

Läs mer om bevakning av lediga hyresobjekt

När du anmält intresse för en ledig bostad jämförs dina köpoäng med övriga som anmält intresse till samma bostad. De åtta med högst köpoäng får ett erbjudande om att gå på visning och titta på bostaden. Det är nuvarande hyresgäst som visar den, alternativt vårt kundcenter.

Kreditupplysning: Innan du får ett erbjudande kommer vi ta en kreditupplysning på dig. Om du har en nyregistrerad betalningsanmärkning inom de senaste tolv månaderna eller ett skuldsaldo som överstiger 100 000 kr kommer du inte få något erbjudande. Du kan fortfarande stå kvar i bostadskön och samla köpoäng men du kommer inte kunna göra fler intresse­anmälningar inom 90 dagar.

När du har fått ett erbjudande om en ledig bostad ska du inom 7 dagar svara ja eller nej till erbjudandet. Det är viktigt att du svarar på de erbjudanden du får, oavsett om du tänker tacka ja eller nej. Efter tre uteblivna svar (Ej svar) försvinner dina möjligheter att göra fler intresse­anmälningar inom den närmaste månaden.

Om du är den med högst köpoäng, bland de personer som har tackat ja till bostaden, kommer du få ett meddelande via Mina sidor där du blir erbjuden att teckna hyresavtal för bostaden. Detta gäller under förutsättning att du uppfyller de grundkrav som finns i vår uthyrningspolicy.

När du tecknar nytt hyresavtal på en bostad nollställs dina köpoäng, detta gäller även om du byter bostad inom Övikshem. I samband med detta blir du även avaktiverad i vårt kösystem. Vill du återaktivera dig i kön för att samla nya köpoäng gör du det via Mina sidor.

Hjälpte informationen på sidan dig?