Energitips

När du minskar din energi­förbrukning gör du en viktig insats för klimatet och miljön. Här har vi samlat några enkla tips på hur du kan minska din energiförbrukning. Med små och enkla medel kan vi tillsammans göra stor skillnad!

Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret
Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!

Gör en felanmälan om du har droppande kranar
En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!

Gör en felanmälan om vattnet i din toalett står och rinner
I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

Stäng av vattnet när du borstar tänderna
Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Placera inte stora möbler framför elementen
Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

Vädra snabbt med tvärdrag
Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

Stäng inte vädringsluckor och ventiler
Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.

Handdiska inte under rinnande vatten
Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp. Om du använder diskmaskin, kör den när den är full av disk.

Rätt temperatur i kyl och frys
Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer. För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent. Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – det minskar både energiåtgången och brandrisken.

Tina mat
Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låter den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den. Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.

Kastruller och stekpannor
Buckliga och repiga kastruller drar mer energi, använd därför kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.

Koka snabbare
Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar 30 procent energi med locket på. Det är även smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Du kan till exempel använda den för att koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Tvätta med fylld maskin
Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en fylld maskin. Det säger sig självt, fyller du tvättmaskinen behöver du inte tvätta lika ofta vilket är mer resurseffektivt. Vid en tvätt går det åt ca 50 liter vatten så kan du minska antalet tvättar är det mycket värt. Du ska naturligtvis inte fylla maskinen för mycket, då kan den gå sönder.

Torkning
Det är tidseffektivt att använda torktumlare, men det är absolut inte energieffektivt. Det går faktiskt åt mer energi åt att torka kläderna än åt att tvätta dem, ibland hela fyra gånger så mycket. Om du kan, låt kläderna lufttorka på ett klädstreck. Centrifugera tvätten med högt varvtal så torkar tvätten fortare. Utnyttja gärna solljus och vind, häng tvätten ute för att torka om du har möjlighet.

Tvätta i lägre temperatur
När du tvättar i 40 grader istället för 60 grader – halverar du energianvändningen. Tvätta på lägre temperatur om plaggen inte är jättesmutsiga. Tvättrådet anger den högsta temperatur plagget tål.

Tvätta inte sånt som redan är rent
Vädra plagget istället för att tvätta det om det inte är smutsigt. Har du fått en fläck, ta bort fläcken med fläckrengöring så slipper du tvätta hela plagget.

Dosera rätt
Överdosera inte tvättmedlet när du tvättar – läs på paketet hur mycket som behövs. I vår kommun är vattnet mjukt vilket innebär att du kan tvätta och diska med den lägsta rekommenderade doseringen då tvål, tvätt- och diskmedel löddrar lätt. Ett bra tvättmedel är drygt och du behöver väldigt lite, medan billigare tvättmedel är utspädda med vatten. Väljer du miljömärkta tvättmedel, exempelvis Svanen eller Bra Miljöval, bidrar du till att färre kemikalier spolas ut i naturen.

Hjälpte informationen på sidan dig?