Matavfall
Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Exempel på matavfall är matrester, bröd, kaffesump, tepåsar, mindre ben från kött, fågel och fisk, blommor och blad (inte jord), servetter och hushållspapper.
Frågor kring matavfall
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om sortering av matavfall.
Varför ska jag sortera matavfall?
När du sorterar ditt matavfall kan energi från matavfallet tas tillvara. Matavfallet i Örnsköldsviks kommun transporteras till en biogasanläggning där matavfallet återvinns och blir biogas till fordon och gödsel som bland annat används i skogsbruk.
Var lämnar jag matavfallet?
Kärlen för matavfall finns bredvid där du lämnar ditt restavfall. De kan antingen vara ett brunt kärl eller en djupbehållare.
Hur gör jag matavfallet torrare?
För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.
Måste jag använda den bruna papperspåsen?
Ja, matavfallet i vår kommun rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet, och till den metoden passar papperspåsar bäst. Därför ska du endast använda Mivas bruna matavfallspåsar till ditt matavfall. Påsar av till exempel majsstärkelse ger ofta problem i rötningsprocessen och de är därför inte tillåtna vid insamling av matavfall i vår kommun.
Viktigt! Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse när du slänger den. Plast stör rötningsprocessen och förstör maskinerna i biogasanläggningen.
Luktar det?
Många tycker faktiskt att det luktar mindre när man sorterar matavfallet separat. Anledningen är att papperspåsen med påshållaren ventilerar fukten och att matavfallet därmed håller sig torrare och ger upphov till mindre lukt än när det slängs i plastpåse. Tänk på att byta påse ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full!
Hur får jag nya papperspåsar?
Du kan själv hämta nya papperspåsar i området där du bor. Vanligast är att de finns i anslutning till tvättstugan eller källsorteringsrummet. Saknas det påsar kan du göra en felanmälan.
Hur sorteras matfett?
Du får inte hälla ut matfett/matolja eller frityrfett i avloppet. Fett och matolja som hälls ner i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Därför är det viktigt att ta hand om fettavfall på rätt sätt.
Har du små mängder (max 1 liter) av matfett/matolja och frityrfett kan du paketera det och slänga i hushålls-/restavfallet. I vår reception på Sjögatan 4A kan du som hyresgäst kostnadsfritt hämta en fettratt/miljötratt.
Större mängder matfett/matolja eller frityrfett ska lämnas till Mivas särskilda fettinsamling på Må återvinningscentral. Läs mer i Mivas sorteringsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..