Han är expert på Övikshem

Om någon gjorde en frågesport om Övikshem, då skulle nog Göran Söderlund kamma hem förstapris. Under sina 44 år i bolaget har han upplevt det mesta. Och han har träffat massor med människor.

Bild på Göran Söderlund stående framför en företagsbil

När Göran Söderlund var i 20-årsåldern halkade han in på Övikshem som av en slump. Sedan dess har han hunnit med att välkomna och avverka alla vd:ar som någonsin arbetat på bolaget, han har arbetat i samtliga lokaler som Övikshem huserat i, och han har ätit otaliga matlådor såklart. När vi tar en pratstund med Göran berättar han att han bara har tre matlådor kvar – det är något av en måttstock på hur nära han är en välförtjänt långledighet.

– Jag funderade ett tag på om jag skulle bli kvar ett par år men det känns faktiskt bra att gå i pension nu, berättar han.

Vi spolar tillbaka bandet, till den där slumpen som ledde honom till Övikshem. Det var i mitten av 70-talet.

– Jag blev erbjuden ett tillfälligt jobb med att laga tak. Tjänsten var hos dåvarande vaktmästaren i Själevad som skulle vara sjukskriven ett kort tag, berättar han.

”Ett kort tag” visade sig bli ända fram till vaktmästarens pension – och vaktmästarjobbet blev Görans. Under 70-talet expanderade bolaget och Göran kom att bli assistent åt den dåvarande förvaltaren.

Sedan dess har han hunnit med det mesta. Vaktmästare, förvaltare, energiansvarig, projektledare. För några år sedan återgick han till jobbet som förvaltare, ett jobb som innebär att ta ansvar för den dagliga skötseln av bostäder.

– Det blev verkligen en kick för mig. Det är ju där det händer, i bostäderna där människor bor. Ingen dag är den andra lik. Man kanske har en plan för dagen men den stämmer sällan när man stämplat ut, berättar han entusiastiskt.

Med 44 år i branschen har Göran besökt otaliga lägenheter och träffat massor med människor. Självklart har det hänt mycket, inte minst när det gäller den tekniska utvecklingen.

– I dag styrs ju värme och ventilation från våra lokaler på Sjögatan. Härifrån kan jag läsa av värmen i alla Övikshems lägenheter. Och förr om åren, när vi tömde soporna, då var det ju vi själva som åkte med dem till soptippen.

En annan skillnad är synen på kunden.

– Då handlade det mer om att bara lösa praktiska frågor om till exempel vatten och värme. Det var mer basic. Nu är kunden i centrum på ett helt annat sätt.

När Övikshem anslöt sig till Skåneinitiativet, ett 10-årigt projekt som gick ut på att minska energianvändningen, fick Göran chans att jobba med olika miljöprojekt.

– Energibesparing är ju en besparing för miljön också. Under den sista tiden innan pensionen har jag jobbat med att förändra rutinerna för sophantering. Jag har alltid haft ett stort intresse för miljöfrågor.

Som den veteran han är upplever han Övikshem som ett bolag med många möjligheter.

– De är duktiga på att tillvarata människor, många har ju jobbat länge. Och att jag fått chans att arbeta med så många olika roliga uppdrag är ju anledningen till att jag blivit kvar. Det har funnits möjligheter att avancera i jobbet.

Göran Söderlund är också en trogen hyresgäst till Övikshem sedan 15 år tillbaka.

– Jag hade en villa som jag renoverade under lång tid och till slut stod det mig upp i halsen. Det passar mig perfekt att hyra.

När 65-åringen nu har gått i pension öppnar sig nya möjligheter och mer tid över för familj och fritidshus.

– Det kommer att finnas något att göra. Men jag är ingen sån där som planerar, jag tar dagen som den kommer.

Hjälpte informationen på sidan dig?