Energitips i tvättstugan

 • Tvätta med fylld maskin
  Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en fylld maskin. Det säger sig självt, fyller du tvättmaskinen behöver du inte tvätta lika ofta vilket är mer resurseffektivt. Vid en tvätt går det åt ca 50 liter vatten så kan du minska antalet tvättar är det mycket värt. Du ska naturligtvis inte fylla maskinen för mycket, då kan den gå sönder.
 • Torkning
  Det är tidseffektivt att använda torktumlare, men det är absolut inte energieffektivt. Det går faktiskt åt mer energi åt att torka kläderna än åt att tvätta dem, ibland hela fyra gånger så mycket. Om du kan, låt kläderna lufttorka på ett klädstreck. Centrifugera tvätten med högt varvtal så torkar tvätten fortare. Utnyttja gärna solljus och vind, häng tvätten ute för att torka om du har möjlighet.
 • Tvätta i lägre temperatur
  När du tvättar i 40 grader istället för 60 grader – halverar du energianvändningen. Tvätta på lägre temperatur om plaggen inte är jättesmutsiga. Tvättrådet anger den högsta temperatur plagget tål.
 • Tvätta inte sånt som redan är rent
  Vädra plagget istället för att tvätta det om det inte är smutsigt. Har du fått en fläck, ta bort fläcken med fläckrengöring så slipper du tvätta hela plagget.
 • Dosera rätt
  Överdosera inte tvättmedlet när du tvättar – läs på paketet hur mycket som behövs. I vår kommun är vattnet mjukt vilket innebär att du kan tvätta och diska med den lägsta rekommenderade doseringen då tvål, tvätt- och diskmedel löddrar lätt. Ett bra tvättmedel är drygt och du behöver väldigt lite, medan billigare tvättmedel är utspädda med vatten. Väljer du miljömärkta tvättmedel, exempelvis Svanen eller Bra Miljöval, bidrar du till att färre kemikalier spolas ut i naturen.


Hjälpte informationen på sidan dig?