Vandring i världsarvet

När annat stänger ned är naturen mer öppen än någonsin. Varför inte passa på att njuta av vår vackra natur i sommar! Örnsköldsvik och världsarvet Höga Kusten bjuder på massor av vandringsleder och bergstoppar med magiska utsikter.

Kristider, regler, direktiv och nya förhållningssätt. Våren har onekligen varit annorlunda för de flesta av oss, och kanske funderar du på hur du ska tillbringa semestern?
I Örnsköldsvik och Höga Kusten finns massor med fin vandring. Varför inte bocka av några berg och leder, och samtidigt passa på att fylla kamerarullen i mobilen med vackra vyer? En bonus är att både kropp och själ mår bra.

Visste du till exempel att det finns nio arkitektritade vindskydd i Höga Kusten?
I Örnsköldsviks kommun finns de på fyra platser, det mest centrala är ”A-maze-thing” som ligger längs Gula leden på Åsberget. Vill du få tips om fler vindskydd, kolla in www.arknat.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det finns många fina leder att vandra, även med barnen. Arnäsleden är en av de mest lättvandrade och familjevänliga lederna i Höga Kusten. Den är totalt 70 kilometer lång och indelad i åtta etapper. Leden går i en cirkel vilket gör att du kan komma tillbaka till samma plats där du startade. Leden är kulturhistoriskt intressant och här finns en del att se. Du passerar både utsiktsberg du kan göra avstickare till, du vandrar genom urskogar, småbyar och fäbodvallar. En och annan badstrand kommer du också att komma fram till. Här ligger också Räckebergskyrkan som är Sveriges längsta tunnelgrotta. Vill du ”go all in” så kan du gå hela leden och bo i enkelt vindskydd, tält eller campingstuga.

Vill du gå i lotsarnas spår? Gör en dagsutflykt och gå den nio kilometer långa Lotsstigen som var den gångstig som lotsarna förr i tiden färdades på mellan Skagshamn och fartygshamnarna inne i Örnsköldsviksfjärden.

När man pratar vandring i denna region är det omöjligt att inte nämna Skuleskogen och Skuleberget. I Skuleskogens nationalpark förenas berg, skog och kust – en svårslagen naturupplevelse! Rövargrottan finns kvar, även om rövarna själva är ett minne blott – eller…? På Skuleberget kan du njuta av våfflor och glass och du når enkelt berget via Högakustenstigen som är ett vår regions populäraste turistmål.

Bästa tipsen för en skön vandring

  • Ha bra på fötterna, det vill säga stadiga och bra skor. Det kan vara blött på sina ställen.
  • Packa vatten och energitillskott.
  • Packa kläder efter väder enligt lager-på-lagerprincipen.
  • Ska du ta avstickare och gå bortom spåren? Se till att du har karta och kompass.
  • Glöm inte att stoppa något gott i ryggsäcken!

Tre toppar att ta sig an i sommar

Ögeltjärnsberget
I Ögeltjärns naturreservat i Gullvik ligger Ögeltjärnsberget, härifrån har du en fantastisk utsikt över en stor del av Höga Kusten och världsarvet.

Skuleberget och Höga Kusten-stigen
Välkommen till Sveriges kanske vackraste vandringsstig och ett av Höga Kustens mest populära besöksmål! Stigen är 2,5 kilometer lång och väl uppe får du en belöning utöver det vanliga.

Fäberget i Docksta
Ligger mittemot Kustladan i Skoved. En två kilometer lång stig tar dig upp till toppen av berget. Det finns en grillplats och du får makalös utsikt över Ullångersfjärden.

Hjälpte informationen på sidan dig?