Påsktårta a´la Louise
Recept: Påsktårta med vanilj- & marängsmörkräm
Ca 15 bitar
- 250 g smör, rumsvarmt
- 3 ½ dl strösocker
- 1 1⁄3 dl vit sirap
- 5 ägg, rumsvarma
- 3 ¼ dl mjölk, 3 procent
- 8 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk havssalt
Hallonfrosting
- 150 g osaltat smör, rumsvarmt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 2⁄3 dl florsocker
- 200 g färskost, t ex Philadelphia
- 150 g hallon, frysta
Lemon curd
- 3 dl strösocker
- 6 citroner, saften
- ½ dl + ½ dl vatten
- 1 dl maizena majsstärkelse
- 1 äggula
- 70 g osaltat smör
Vanilj- & marängsmörkräm
- 300 g osaltat smör, rumsvarmt
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 äggvitor
- ½ citron, saften
- 2 ½ dl strösocker
- ev hushållsfärg
Garnering
- Kinderägg
- påskgodisägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör med strösocker och sirap tills det är luftigt och fluffigt, i ca 10 min. Använd gärna en köksassistent med vinge.
- Tillsätt äggen och mjölken, lite i taget, under omrörning tills smeten går ihop.
- Sikta ihop alla torra ingredienser i en bunke och vänd försiktigt ner dem i smeten. Vispa inte för mycket, då blir kakan gummiaktig.
- Häll smeten i en smord form, ca 15 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna.
- Frosting: Vispa smöret med vaniljsockret och florsockret i ca 10 min tills smöret är fluffigt och vitt.
- Vispa färskosten i en annan bunke tills den är krämig och klumpfri, vänd sedan ner den i det uppvispade smöret och blanda till en len frosting.
- Tina hallonen lite lätt i mikron och vänd ner dem i frostingen.
- Lemon curd: Koka upp strösocker, citronsaft och ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka tills sockret har smält.
- Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula. Häll den varma sockerlagen i redningen under vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen igen, vispa ordentligt tills blandningen tjocknar, ta då curden från plattan och tillsätt smöret. Låt krämen svalna i en bunke.
- Vanilj- & marängsmörkräm:Vispa smöret med vaniljsockret i ca 10 min med elvisp tills det blir ljust och fluffigt.
- Häll äggvitor och citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa till ett tjockt skum.
- Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten är fast och blank och det bildas toppar i den. Lyft bort bunken från vattenbadet när marängsmeten nått en temperatur på 30 grader och fortsätt sedan att vispa tills smeten kallnat.
- Klicka i det uppvispade smöret i marängsmeten under vispning och vispa tills krämen är luftig. Färga ev krämen med några droppar hushållsfärg i en pastellfärg.
- Montering: Dela kakan i 4 bottnar. Lägg en botten på ett fat.
- Stryk ut ett jämnt lager med lemon curd och klicka ut 1⁄3 av hallonfrostingen ovanpå, lägg sedan på nästa tårtbotten och upprepa proceduren.
- Avsluta med att lägga på sista tårtbottnen som ett lock på tårtan. Bred ut vanilj- och marängsmörkrämen jämnt över hela tårtan.
- Ställ tårtan i kylen en stund för att låta den sätta sig en aning.
- Garnera tårtan med kinderäggshalvor och påskgodis, ”skvätt” ev. smält choklad på sidorna.