Påsktårta a´la Louise

Recept: Påsktårta med vanilj- & marängsmörkräm

Ca 15 bitar

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 3 ½ dl strösocker
  • 1 1⁄3 dl vit sirap
  • 5 ägg, rumsvarma
  • 3 ¼ dl mjölk, 3 procent
  • 8 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt

Hallonfrosting

  • 150 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 2⁄3 dl florsocker
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 150 g hallon, frysta

Lemon curd

  • 3 dl strösocker
  • 6 citroner, saften
  • ½ dl + ½ dl vatten
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • 1 äggula
  • 70 g osaltat smör

Vanilj- & marängsmörkräm

  • 300 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 äggvitor
  • ½ citron, saften
  • 2 ½ dl strösocker
  • ev hushållsfärg

Garnering

  • Kinderägg
  • påskgodisägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör med strösocker och sirap tills det är luftigt och fluffigt, i ca 10 min. Använd gärna en köksassistent med vinge.
  2. Tillsätt äggen och mjölken, lite i taget, under omrörning tills smeten går ihop.
  3. Sikta ihop alla torra ingredienser i en bunke och vänd försiktigt ner dem i smeten. Vispa inte för mycket, då blir kakan gummiaktig.
  4. Häll smeten i en smord form, ca 15 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna.
  5. Frosting: Vispa smöret med vaniljsockret och florsockret i ca 10 min tills smöret är fluffigt och vitt.
  6. Vispa färskosten i en annan bunke tills den är krämig och klumpfri, vänd sedan ner den i det uppvispade smöret och blanda till en len frosting.
  7. Tina hallonen lite lätt i mikron och vänd ner dem i frostingen.
  8. Lemon curd: Koka upp strösocker, citronsaft och ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka tills sockret har smält.
  9. Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula. Häll den varma sockerlagen i redningen under vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen igen, vispa ordentligt tills blandningen tjocknar, ta då curden från plattan och tillsätt smöret. Låt krämen svalna i en bunke.
  10. Vanilj- & marängsmörkräm:Vispa smöret med vaniljsockret i ca 10 min med elvisp tills det blir ljust och fluffigt.
  11. Häll äggvitor och citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa till ett tjockt skum.
  12. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa tills maräng­smeten är fast och blank och det bildas toppar i den. Lyft bort bunken från vattenbadet när maräng­smeten nått en temperatur på 30 grader och fortsätt sedan att vispa tills smeten kallnat.
  13. Klicka i det uppvispade smöret i marängsmeten under vispning och vispa tills krämen är luftig. Färga ev krämen med några droppar hushållsfärg i en pastellfärg.
  14. Montering: Dela kakan i 4 bottnar. Lägg en botten på ett fat.
  15. Stryk ut ett jämnt lager med lemon curd och klicka ut 1⁄3 av hallonfrostingen ovanpå, lägg sedan på nästa tårtbotten och upprepa proceduren.
  16. Avsluta med att lägga på sista tårtbottnen som ett lock på tårtan. Bred ut vanilj- och marängsmörkrämen jämnt över hela tårtan.
  17. Ställ tårtan i kylen en stund för att låta den sätta sig en aning.
  18. Garnera tårtan med kinderäggshalvor och påskgodis, ”skvätt” ev. smält choklad på sidorna.
Hjälpte informationen på sidan dig?