Njut av lokal litteratur i jul

Snart är det jul! Och när det hektiska julstöket är över väntar för en del människor ett par lata dagar i soffan. Varför inte läsa en bok från Höga Kusten? Eller, låt en julklapp till en kär person bli ett hårt paket.

Jag kan varmt rekommendera att ta en paus från julstöket och njuta av en bok den här tiden på året, säger Oskar Edberg, bibliotekarie på biblioteken i Örnsköldsvik.

Oskar Edberg, bibliotekarie på biblioteken i Örnsköldsvik

Oscar Edberg, bibliotekarie på biblioteken i Örnsköldsvik

För många av oss är julledigheten efterlängtad. Och kanske finns det också tid att krypa upp i soffan och ta itu med den där bokhögen som blivit liggande på nattduksbordet i väntan på att vi ska sluta stressa runt. Det är avsevärt många böcker som skrivits i, och utspelar sig i, Höga Kusten. Inte minst när det gäller spänning och deckare.


Det är etablerat att det finns någon slags mystik kring området. Den här delen av Norrland är heller inte överskildrad tidigare, den är lite obruten mark. Det finns en eggande mystik i att det är bildskönt fastän den våldsamma historien finns. Ådalen är spännande just för att många är medvetna om vilken turbulent historia det finns där, säger Oskar Edberg.

Han vill tipsa om ”Kalla stjärnor blinka” av Ingemar Dahl.

Han var först med ”Norrland noir” som genren numera heter och den här boken kom innan det blivit en stor boom av sådan litteratur. Det är en klassisk deckare med lite humor också.

I sitt yrke är Oskar Edberg inriktad mot barn- och ungdomslitteratur, och för den målgruppen finns det en hel del som skrivits här i Höga Kusten.
Ida Ömalm Ronvall är författare från Örnsköldsvik.

Hennes bok ”Säg nåt då!” är ett fint tips för en ung vuxen. Det är en ömsint skildring av utanförskap och en svår tid i livet.

Eric Bagger är även han författare från Örnsköldsvik. Hans bok ”Vandrare i Vändåt” är en fragmentarisk berättelse om naturreservatet Vändåt.

Det är natur på ett spirituellt sätt, med mycket närvaro. Att läsa är ju att resa, och här får man verkligen följa med på författarens resa.

Om du är historiskt intresserad kan det vara en idé att ges sig i kast med Maria Blomsters spännande bokserie som utspelar sig på järnåldern i Höga Kusten. En annan författare som också är en duktig lokalhistoriker är Bo R Holmberg. Han har skrivit ett 60-tal romaner för barn och unga och vuxna. För ett par år sedan skrev han den poetiska boken ”De kom till skiljet i älven”, om livet vid timmerskiljet i Sandslån.

Är julen en läsetid, tycker du?

Vintern är definitivt det. När det är jul upplever många att det är mycket att stå i. Men på bibblan märker vi ett större tryck. Läsningen kan vara något man samlas kring vid jul. Själv läser jag mycket framförallt i mellandagarna då stressen lagt sig lite, avslutar Oskar Edberg.

Här kommer våra bästa hårda julklappstips för alla smaker

Till deckarfantasten:
Kalla stjärnor blinka, Ingemar Dahl.
Rotvälta och Slukhål av Tove Alsterdal

Till naturälskaren:
Vandrare i Vändåt av Eric Bagger

Till den historieintresserade:
De kom till skiljet i älven av Bo R Holmberg

Till tonåringen:
Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall

Till det idrottsintresserade barnet:
Trilogin Högst upp på listan, Halvtid på hemmaplan och Slutsignal, av Elin Holmberg

Till den historieintresserade ungdomen:
Blod i gruset av Mats Jonsson

Till den matlagningsintresserade:
I köket hos Maj av Kristina Sandberg. Missa inte hennes Övikstrilogi om hemmafrun Maj som kokboken är baserad på.

Hjälpte informationen på sidan dig?