Italien och Örnsköldsvik - ett perfekt recept

Fjärdens vatten glittrar nedanför Restaurang Saltmagasinets terrass där matgästerna tar del av utsikten mot småbåtshamnen medan de njuter av en vällagad italiensk lunch. Örnsköldsviks Inre hamn visar sig från sin bästa sida. Sedan ett år tillbaka driver Jennie och Maurizio Saporito Örnsköldsviks Gästhamn och Restaurang Saltmagasinet i den nya magasinsbyggnaden vid kajkanten.

Saltmagasinet ska vara en restaurang med lättare lunchmat, Italiens version av ”Slow cooked fast food”, alltså vällagad mat som är redo att serveras när matgästerna kommer hit, säger Jennie Saporito.

Jennie kommer ursprungligen från Örnsköldsvik. Men efter att ha bott utomlands i flera år har hon nu flyttat hem igen och bor i en av Övikshems lägenheter. Hon har flyttat hem tillsammans med sin man Maurizio som kommer från södra Italien. Även chefskocken Matteo Giordi kommer från Italien, nämligen Sardinien. Från Italien har de tagit inspiration med sig till restaurangköket i Örnsköldsvik.

Bild på Jennie och Maurizio Saporito i deras restaurang

Foto: Jennie och Maurizio Saporito

Vi är såklart jättestolta över vår personal. De är guld värda och har enormt mycket erfarenheter från bland annat London och Dubai. De har nu varit här i snart ett år och trivs väldigt bra. Självklart saknar de ibland utbudet på saker man kan göra i en storstad men de gillar även att vistas ute i naturen, plocka bär och svamp vilket de tycker är fantastiskt här.

En munsbit av Italien

Restaurang Saltmagasinet ligger precis vid kajkanten, i en byggnad som uppförts i samma stil som de gamla saltmagasinen som tidigare låg på samma plats. Magasinslokalerna har varit en del av stadsbilden sedan slutet av 1800-talet. Utsidan speglar hamnlivet med sitt magasinliknande uttryck. Insidan däremot är en stilfullt inredd, mysig italiensk restaurang. Italienska charkuterier och ostar finns till försäljning vid kassan och restaurangen har fullständiga rättigheter.

Vi kompromissar inte om kvaliteten, säger Jennie. Råvarorna är genuint italienska så långt det går och vi bakar vårt eget bröd, tillverkar vår egen pasta och ravioli och så vidare.

I samma byggnad ryms vandrarhemmet och servicehuset för båt- och husbilsgäster och under sommaren kommer även receptionen för boendet att husera i lokalen.

Området i Inre hamnen blir alltmer ett nav för att umgås. Här finns restauranger, uteställen, hotell och resecentrum. Vi vill vara en del av det sociala navet. Under sommaren har vi därför, förutom lunchserveringen, öppet även kvällstid för ”After Work” eller ”Appertivo” som italienarna säger, med plockmat av olika slag. Och på fredagar och lördagar blir det à la carte, en liten försmak av vad som komma skall när restaurangen i gamla stationshuset öppnar. Det ska vara enkelt för sommargästerna att få en munsbit av Italien i centrala Örnsköldsvik, avslutar Jennie Saporito.

Sommarens förrätt och sallad från Restaurang Saltmagasinet 

 

Ingredienser 4 personer

4 st Burratina di Andria (en mozzarellaliknande ost av bra kvalitet)
1 st Aubergine (ju mindre kärnor desto bättre)

Ruccolapesto:
100 g ruccolasallad
100 ml bra italiensk olivolja
Salt

Garnering:
Rostad hackad mandel
Sicilianska sardeller
Körsbärstomater

Gör så här:

  1. Skala auberginen och skär i 3 cm skivor. Salta skivorna för att avbeska och låt ligga i ca 30 min i ett durkslag.
  2. Rosta mandeln i ugnen i 8 min, ca 160˚ C.
  3. Stek aubergineskivorna i olivolja tills dess de är mjuka och genomstekta.
  4. Låt den stekta auberginen svalna och mixa olivolja med ruccolasallad lätt och under kort tid för att undvika att ruccolasalladen värms upp och blir svart i färgen. Smaka av med salt.
  5. Sprid ut ruccolapesto på en tallrik och placera auberginskivan i mitten. Placera en Burratina di Andria på toppen.
  6. Garnera med rostad hackad mandel, sardeller och körsbärstomatklyftor
  7. Droppa lite olivolja, salt och svartpeppar på toppen efter smak.

Smaklig måltid!

Hjälpte informationen på sidan dig?