Han hänger upp nyckelknippan

Med sina 35 år i bolaget tillhör Christer Persson Övikshems ”gamla garde”. Under den tiden har han hunnit med att träffa massor med hyresgäster som varit glada att se honom under hans tid som fastighetsvärd och senare nyckelansvarig hos kundcenter. Men nu är han redo att lämna över ansvaret för nycklarna till någon annan och ta nästa stora steg i livet.

Bild på Christer Persson

Christer fann sig som en av Övikshems nya fastighetsvärdar (kallades då för fastighetsskötare) 1989 och har sedan dess tveklöst hängt med bolaget i både vått och torrt. Rollen som fastighetsvärd hade han fram tills en omorganisation under 2017 då han bytte tjänst till att bli nyckelansvarig hos kundcenter. Att han nu ska lägga ifrån sig nycklarna för sista gången tror han kommer att kännas lite konstigt då han är en aktiv person som gärna vill ha något att göra.

Det blir väl lite som en semester först, men sedan får vi se. Ibland leker jag med tanken att stanna kvar längre, men känner väl samtidigt att, nä, man har väl förtjänat att göra annat i livet också, berättar han.

Hos Övikshem fann han sig när han och flickvännen skulle flytta ihop och sökte centralt boende tillsammans.

I samband med att vi sökte boende så såg jag även annonsen från Övikshem. Jag arbetade då inom betongindustrin. Men jag har alltid tyckt om att pröva nya saker, så jag sökte tjänsten.

En lyckad intervju senare och Christer skulle komma att stanna hos Övikshem fram tills pensionen, fastän han också samtidigt har arbetat som tidningsbud under en stor del av tiden.

Jag vill vara aktiv och har inte så jättestort behov av sömn, så att ha dubbla jobb har funkat bra och hjälpt hålla mig upptagen. Men även tidningsbudsjobbet kommer jag lämna för pensionen innan sommaren, berättar han.

Som fastighetsvärd arbetade han först och främst på Valhalla-området. Det är en tid som han har goda minnen av på grund av den gemenskap som fanns med kollegorna.

Idag arbetar vi lite mer utspridda och det är mycket som utgår från huvudkontoret på Sjögatan. Men förr så var vi ett ganska stort gäng med olika befattningar som utgick från kontoret på Valhalla-området. Man blev ett ganska starkt gäng med bra gemenskap, berättar han och fortsätter:

Men även efter flytten till Sjögatan så har det fortsatt vara bra. När jag bytte tjänst och började jobba på Sjögatan så har gemenskapen varit fortsatt stark, kanske särskild bland oss på kundcenter.

Han minns en del av de sysslor, både roliga och mindre roliga, som han fick göra som fastighetsvärd.

Det var ju mycket att hjälpa hyresgästerna med lite gott och blandat, och att ta hand om yttre och inre skötsel. Det kunde hända att en hyresgäst bara behövde någon som stannade och lyssnade en stund. Ibland fick jag hjälpa till att ta bort större ohyra, vilket kanske inte var så kul. En vanlig syssla som vi inte gör idag var ju att ta hand om sopsäckarna, som inte var så vidare trevligt, säger han och tillägger sedan med ett leende:

Men vi gjorde någonting kul av det ändå. Vi kunde ju alltid skämta om vilket bokstavligt talat ”skitgöra” det ibland var och då ändå göra någonting roligt av situationen.

Ett annat stort bidrag till de goda minnena är just hyresgästerna.

Hyresgästerna kände ju ofta igen en då man var mycket ute på området, och var ofta glada att stanna en för att prata en stund. Att se samma ansikten regelbundet ute på området gjorde nog mycket för att de skulle trivas och känna en trygghet där de bodde, säger han och berättar sedan att han fortfarande ibland blir stannad av hyresgäster:

Man utvecklade ju bekantskap och relationer med hyresgästerna. För en del hyresgäster så var vi kanske det enda lilla sällskap de hade ibland. Trots att jag inte har jobbat så mycket ute på området på flera år så blir jag fortfarande igenkänd om jag är ute på ärenden eller stöter på dem i affären. Och de vill fortfarande glatt stanna upp mig och prata en liten stund, vilket alltid är kul.

När han bytte tjänst till nyckelansvarig 2017 blev det en liten omställning för honom då det nya jobbet innebar framför allt arbete på kontoret i Sjögatan i stället för ute på områdena.

I början var det ovant med en mer inre tjänst, och jag hade mycket nytt att lära mig. Men jag tycker om att både lära mig och att lösa problem, så det gick ganska smidigt ändå. Jag har haft möjligheten att lägga upp arbetsdagarna ganska fritt, så även om jag inte haft ett lika fysiskt aktivt arbete så har jag haft mycket frihet i att göra som jag vill.

Som nyckelansvarig har han haft en betydande roll i bolaget. Inte nog med att han har behövt organisera och ha koll på alla nycklar, han har även behövt lära sig de digitala låssystemen.

Det har varit en hel del att hålla koll på, och mycket nytt att lära sig med de olika digitala låssystemen. Med fysiska nycklar har man ju ett sätt att arbeta och organisera på, och med de digitala nycklarna kanske ett annat. Men det har bara varit roligt, jag tycker ju om att lära mig nya saker.

De digitala låssystemen är exempel på förändringar som bolaget genomfört som han finner har varit positiva för hyresgästerna.

Digitala system har kanske sina problem ibland, som allting annat, och kan vara en omställning för en del hyresgäster. Men på det stora hela så gör det saker enklare och smidigare, säger han och fortsätter:

Övikshem tycker jag är ett bolag som har blivit allt bättre och bättre på att sätta kunden i fokus och att ta vara på hyresgästernas intressen, vilket låssystemen är ett bra exempel på. Digitala låssystem efterfrågas trots allt mer och mer.

Övikshems nyckelexpert kommer han att fortsätta vara fram tills slutet på april. Vad som händer sedan är han inte helt säker på, men att fortsätta pröva nya saker är nog på agendan.

Varje år försöker jag lära mig någonting nytt. När jag fyllde femtio lärde jag mig till exempel att åka snowboard. Så nog lär det bli en del nya projekt att ge sig in på. Bland annat ska jag ju springa Midnattsloppet i sommar.

Men först så är det mer tid med familjen som väntar för Christer.

Jag kommer sakna den där sociala biten man har i jobbet. Men jag ska spendera mycket mer tid med familjen, så det går nog bra ändå. Barnen har ju husprojekt på gång, och då är det väl passande att en gammal fastighetsskötare hjälper dom att fixa med det.

Hjälpte informationen på sidan dig?