Byta bostad

Om du vill byta lägenhet inom Övikshem söker du ledig lägenhet precis som vanligt. Det krävs dock att du har bott i din nuvarande lägenhet i minst sex månader med förstahands­kontrakt för att ett byte ska godkännas.

Du har fram till den 14:e varje månad på dig att säga upp din nuvarande lägenhet, annars kan du behöva betala dubbelhyra under uppsägningstiden.

Exempel: Om du hyr en bostad av oss och vill byta till annan lägenhet hos oss med inflyttning 1 juli, måste du säga upp din nuvarande lägenhet senast den 14 april för att inte drabbas av dubbla hyror.

Byta lägenhet med annan hyresgäst

Blanketter för lägenhetsbyte

För att få byta din hyresrätt med annan hyresrätt behöver du tillstånd från oss. Både du och den hyresgäst som du vill byta med behöver också som huvudregel ha bott i sin lägenhet i 1 år för att vi ska godkänna bytet. Vi godkänner inte byte till bostadsrätt eller villa.

Förutsättningen för bytet är att båda parter avser att bo permanent i den andra bostaden. Enligt hyreslagen ska du vid ett byte som hyresgäst visa att du har beaktansvärda skäl. Det kan till exempel vara så att du på grund av ändrade familjeförhållanden behöver en mindre eller större bostad.

Det är ett brott att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, till exempel att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse.

Hittade du den information du sökte?