Värme och ventilation

Våra lägenheter ska hålla en temperatur på cirka 21 grader mitt i rummet dag som natt. Ibland kan temperaturen tillfälligt variera beroende på vilken temperatur det är utomhus. Vid hög luftfuktighet, när det blåser mycket och vid hastiga väderomslag kan temperaturen i lägenheten tillfälligt variera. Detta gäller även när utomhustemperaturen är ovanligt hög eller låg, vid t.ex. ovanligt varmt väder eller när det är mycket kallt en längre tid.  

Köksfläkten - tips för bättre funktionalitet

När du använder köksfläkten, låt gärna ett fönster en bit från köket stå lite på glänt. På så sätt får du ut bästa funktion av din köksfläkt.

För kallt i din lägenhet

Om du upplever att det är kallt i din lägenhet under en längre period är det bra om du mäter temperaturen innan du gör en felanmälan.

Så här mäter du inomhustemperaturen

För att mäta om din lägenhet håller rätt temperatur ska du mäta temperaturen i mitten av rummet, cirka 1,5 meter upp från golvet. Är det 21 grader har du en normal inomhustemperatur. Under kortare stunder kan temperaturen sjunka eller stiga 0,5–1 grad utan att det är något fel. Om din lägenhet är kallare är det viktigt att du felanmäler det till oss, antingen via Mina sidor eller till vårt kundcenter.

Sval radiator?

En sval radiator (element) behöver inte betyda att det är något fel. Radiatorn är ofta varmt upptill och svalare nedtill. En radiator får sin värme från varmt vatten. När den tillförs med varmvatten kommer det in i ena änden av radiatorn och leds sedan genom radiatorn medan det kyls av för att lämna radiatorn i andra änden. Därför är det vatten som lämnar radiatorn svalare än det som kommer in vilket du kan känna om du lägger en hand på radiatorn och sakta känner över radiatorns yta. Temperaturen varierar och radiatorn kan kännas sval i botten. Att radiatorn är svalare i botten är alltså inte ett tecken på att någonting är fel utan helt normalt. Det är inte säkert att alla radiatorer i ett rum alltid är varma; det är temperaturen som är viktig.

Ventilation

Om lägenheten känns kall och dragig kan det bero på att friskluftsventilerna eller fläkten är felaktigt inställda. Kontrollera att de är öppna, rengjorda och inställda i normalläge.

Så får du varmare i lägenheten

  • Kontrollera att termostaten på elementet är påslagen.
  • Se till att tunga gardiner inte täcker elementet och att du inte har stora möbler framför elementet, då känner termostaten inte av vilken temperatur rummet har. Om du låter utrymmet framför elementet vara fritt sprider sig värmen i rummet mycket bättre.
  • Dra för rullgardiner och persienner på natten, det hjälper till att hålla kylan ute och behålla värmen i  rummet.
  • Om du vill vädra, vädra snabbt med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.
  • Om du vill ha svalare i ett rum t.ex. i sovrummet kan du sänka elementet där och hålla dörren stängd. Om du har dörren öppen kommer hela lägenheten att få en lägre temperatur. 

För varmt i din lägenhet

När det är ovanligt varmt utomhus kan det vara svårt att få ner temperaturen i fastigheten. Här får du några tips på vad du kan göra för att sänka inomhustemperaturen i din lägenhet.

Så får du svalare i lägenheten

  • Dra för gardiner, rullgardiner eller dra ner persienner – det gör att solen och värmen stängs ute.
  • Öppna inga fönster när utomhustemperaturen är högre än temperaturen inomhus eller när solen ligger på.
  • Öppna och vädra när det blivit svalare ute på kvällen eller natten. Om möjligt kan du försöka skapa ett korsdrag genom lägenheten.
  • Vanliga fläktar fungerar bra för att sänka temperaturen tillfälligt. Ställ gärna en skål med is framför för att skapa ytterligare svalka.
Hittade du den information du sökte?