Trivselregler A-Ö

Du ansvarar för att vårda och sköta om din lägenhet, följa de regler vi har men också att visa hänsyn till dina grannar. Det innebär bland annat att inte störa dina grannar, städa tvättstugan efter att du har använt den samt att lämna hushållsavfall på rätt plats. När vi alla hjälps åt blir bostadsområdet trivsammare både för dig och dina grannar. Goda grannar ger också en trygghet i boendet.

 • Badrum

  Även om badrummet är ett våtrum bör du vara försiktig med vattnet så att det inte uppstår vattenskador. Sätt upp ett duschdraperi så att duschvattnet inte skadar resten av badrummet. Det är inte tillåtet att göra hål i badrummets väggar eftersom det ökar risken för vattenskador.

  Undvik dålig lukt genom att rengöra golvbrunnen och vattenlåset i tvättstället samt under badkaret med jämna mellanrum.

  Badrumsskåpet tillhör lägenhetens standardutrustning och ska lämnas kvar i lägenheten när du flyttar.

  Duschdraperi är inte standard i lägenheten. Du bör sätta upp ett sådant så att inte duschvattnet skadar resten av badrummet.

 • Balkong

  Balkongen är en bra plats att vädra kläder eller koppla av på. Du får däremot inte vädra/skaka mattor, grilla eller mata fåglar på din balkong. Fåglarnas spillning skräpar ner och maten drar till sig råttor.

  Balkonglådor ska hänga på insidan av balkongräcket och om du vill sätta upp markiser kan du få praktiska tips av områdets fastighetsvärdar.

  Av säkerhetsskäl är det inte inte tillåtet att tända marschaller på balkongerna.

  Du ansvarar även för att skotta bort snö på din balkong. Tänk på att om du låter snö ligga kvar för länge är det stor risk att det förvandlas till is som är svår att få bort.

 • Barnvagnar

  Parkera inte barnvagnen i trapphuset eller entrén eftersom den kan hindra grannar och utryckningspersonal att komma fram. I vissa hus finns särskilda parkeringar för barnvagnar.

  Viktigt! Om det börjar brinna måste trapphus och entréer vara framkomliga.

 • Cyklar

  Parkera alltid din cykel i cykelstället eller i cykelrummet. Du får inte parkera cykeln i trapphus eller entréer eftersom dessa måste vara fria om utryckningspersonal behöver komma fram.

  I cykelrummet är det inte tillåtet att parkera el-fordon, el-rullstolar, mopeder eller likanade fordon.

 • Dörrar
  Du får plocka bort innerdörrarna i din lägenhet, men du måste sätta tillbaka dem innan du flyttar från lägenheten. Förvara dörrarna så att de inte blir skadade eller förstörda, till exempel i ditt lägenhetsförråd.
 • Entréer

  Husets entré ska vara låst på nätterna. Det är inte tillåtet att ställa upp dörren eftersom obehöriga kan komma in och orsaka skadegörelse.

  Entréer, trapphus, källar- och vindsgångar måste vara fria från saker så att brandkår, ambulans- och räddningspersonal kan komma fram. Du får därför inte använda dessa utrymmen till förvaring.

 • Fester

  Om du har fest hemma är du ansvarig för att grannarna inte blir störda. Prata gärna med dina grannar innan du har fest. 

 • Fläktar

  Fläkten ovanför spisen är en viktig del i din lägenhets ventilationssystem. Rengör filtret i fläkten en gång i månaden eller oftare vid behov. Diska filtret i vanligt diskmedel eller i diskmaskin. Se även till att ventilen i badrummet är rengjord.

  Obs! Du får inte ändra på ventilens inställning, eftersom det kan påverka både din och dina grannars ventilation.

 • Fåglar
  Mata inte fåglar från din balkong. Deras spillning skräpar ner balkongerna under. Dessutom kan mat som fåglarna tappar dra till sig råttor. Häng gärna upp en talgboll eller liknande i ett träd som du kan se från ditt fönster istället.
 • Garage

  Se lediga garage under Lediga fordonsplatser. Tänk på att du inte får förvara brandfarliga vätskor eller gaser i garaget!

 • Golv
  Var rädd om golven i din lägenhet. Det är ofta dyrt att ersätta ett skadat golv. Se till att använda ett rengöringsmedel som är anpassat för golvtypen.
 • Grillning

  Grillat hör sommaren till! När man bor i flerfamiljshus gäller det dock att visa hänsyn till sina grannar och tänka en extra gång på säkerheten. Här kan du se vilka regler som gäller.

  Gemensamma grillplatser

  Grilla gärna vid de gemensamma grillplatser som finns i de flesta av våra områden. Ett tips är att använda en engångsgrill som du ställer på gallret och sedan tar med dig när du går därifrån. Släng inte engångsgrillen i soporna direkt, då det kan dröja upp till 24 timmar innan den svalnat tillräckligt för att inte soporna ska ta eld. Tänk också på att plocka med annat skräp så att det blir lika trivsamt för nästa som vill grilla. Om du använder ved eller grillkol, se till att ha med dig vatten för att släcka glöden innan du lämnar platsen.

  Egen grill

  Det går också bra att ställa ut en egen grill en bit ifrån huset så länge röken inte letar sig in i lägenheterna intill. Tänk bara på att inte lämna grillen obevakad och att ta med den tillbaka när du grillat klart. Släck med vatten så du är säker på att glöden är släckt.

  Grilla på balkong eller uteplats

  På balkonger och uteplatser är det endast tillåtet med elgrill som ska ha termostat för att undvika överhettning. Gasol- och kolgrill är alltid förbjudet på grund av brandrisken.

  Om du vill grilla på din balkong eller uteplats är det viktigt att du tar hänsyn till dina grannar. Rök och matos tar sig ofta in genom friskluftsintagen i fasaden och dina grannar kan besväras av lukten. Vi ber dig därför att prata med dina grannar innan du börjar grilla och att avstå om någon motsätter sig din grillning.

  Det är givetvis förbjudet att grilla inomhus.

 • Grovtvätt
  Stora och tunga textilier som exempelvis mattor och täcken räknas som grovtvätt. Information om vad som gäller för grovtvätt kan du hitta i de flesta av våra tvättstugor.  
 • Gräsytor

  Gräsmattorna i området är till för alla som bor där. Använd gärna ytorna för lek, spel och gemensamma aktiviteter.

  Det är inte tillåtet att parkera bilar eller andra fordon på gräsytorna. Vi vill kunna klippa gräset utan hinder.

 • Hatthylla
  Hatthyllan ingår i lägenhetens standardutrustning. Om du sätter upp en egen hatthylla måste du spara den ordinarie och montera tillbaka den om du flyttar från lägenheten.
 • Hemförsäkring

  Under den tid du bor hos oss måste du ha en hemförsäkring. En hemförsäkring är en bra investering om något skulle hända, oavsett om du är drabbad eller vållande av skada. Vill du jämföra olika försäkringar kan du göra det på konsument.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Hissar

  Hiss finns i vissa hus som har mer än två våningar. Många är beroende av hissen för att kunna komma till och från sin lägenhet. Därför får den aldrig blockeras eller hissdörren ställas på glänt. Hjälp oss även att hålla hissarna rena och fräscha!

  Lediga lägenheter med hiss.

 • Husdjur

  Du är ansvarig för dina husdjur. Tänk på att andra kan vara rädda eller allergiska, därför får du inte ta med ditt husdjur till tvättstugan. Hundar ska alltid vara kopplade inom bostadsområdet och i trapphuset. Se till att din hund eller katt inte gör sina behov i trapphuset, på gården eller vid barnens lekplatser.

  I studentrummen får du inte ha husdjur.

 • Kvarterslokal
  I de flesta av våra bostadsområden finns en kvarterslokal som hyresgästerna får använda. Information om hur du bokar den och vad som gäller vid bokning hittar du vid kvarterslokalen eller i ditt trapphus.
 • Källare och vind

  Gångar och trappor i källar- och vindsutrymmen är viktiga utrymningsvägar. Du får därför inte använda dessa utrymmen till förvaring och lagring. Observera att du aldrig får blockera husets utrymningsvägar.

 • Lägenhetsförråd

  En del av våra hus har vindsförråd och andra har källarförråd. Se till att du har ett godkänt lås på ditt förråd och titta gärna till förrådet med jämna mellanrum. Om du har ditt förråd i källaren, tänk på att int ställa dina saker direkt på golvet eftersom golv i källare ofta blir fuktiga.

  Viktigt! Av säkerhetsskäl får du inte förvara motorfordon eller brandfarliga ämnen i förrådet.

 • Musik
  Även din älsklingsmusik kan vara störande för dina grannar. Bastoner och vibrationer hörs genom stora delar av huset. Tänk på att även din tv kan vara störande om ljudet är för högt.
 • Måla och tapetsera

  Du får själv tapetsera och måla i din lägenhet om du gör det på ett yrkesmässigt sätt.

  Tips: gör ett litet kryss i tapeten och vik undan kanterna innan du borrar. Då kan du lätt spackla igen hålet och klistra tillbaka tapetkanterna när du tar bort tavlor, speglar eller annat som du hängt upp på väggarna.

 • Nycklar

  När du flyttar in hämtar du nycklarna, oftast tre stycken, hos kundcenter. För att du ska kunna kvittera ut dina nycklar måste du visa upp hyreskontraktet och ett kvitto på att din första hyra är betald.

  Om du behöver fler nycklar måste du ha en rekvisition från kundcenter. Låssmeder och nyckeltillverkare gör inga kopior utan en rekvisition. Nyckelkopiorna får du betala själv.

  När du flyttar ska du lämna tillbaka alla lägenhetens nycklar till kundcenter.

 • Paraboler
  Du får bara montera paraboler och andra antenner på insidan av balkongräcket.
 • Parkering

  Marken inom våra bostadsområden räknas som enskild mark. Övikshem har anlitat ett bevakningsföretag som ska se till att parkeringsbestämmelserna följs.

  Kontakta kundcenter för att hyra en p-plats till din bil. Om ditt fordon är felparkerat får du betala böter. Parkera därför alltid inom markerade platser, följ anvisningar på skyltar inom området och tala om för dina gäster var de kan parkera.

  Obs! Det är enligt lag förbjudet att lämna strömförande kabel kvar i eluttaget för motorvärmare. Övikshem tar alla dessa kablar i förvar.

 • Persienner

  Du ansvarar för underhållet av de persienner som finns i din lägenhet. Om du väljer att sätta in nya persienner ska dessa monteras på ett korrekt sätt. Har du nyligen fått nya fönster i din lägenhet och persiennerna går sönder ska du göra en felanmälan, vi kontrollerar då om persiennerna har någon garantitid kvar och därmed ska ersättas av fönsterleverantören.

 • Rengöringsmedel
  Använd rengöringsmedel som är miljövänliga och anpassade efter det som du vill rengöra. Starka rengöringsmedel kan skada vissa ytor i din lägenhet. Om det händer kan du bli ersättningsskyldig.
 • Rökning

  Du får inte röka vid entréer, lekplatser samt i trapphus, hissar, tvättstugor, torkrum eller i andra gemensamma utrymmen i våra hus.

 • Sandlådor
  De sandlådor som finns i bostadsområdet är till för barnen. Om du har husdjur måste du se till att de inte gör sina behov i sanden.
 • Sjutillhållarlås
  Om du skaffar ett sjutillhållarlås till din lägenhet måste du se till att alla nycklar lämnas vidare till nästa hyresgäst när du flyttar. Du måste också tänka på att lämna sjutillhållarlåset öppet om du har gjort en felanmälan och godkänt att vi får gå in med huvudnyckel.
 • Slitage
  Övikshem accepterar ett normalt slitage i lägenheter och gemensamma utrymmen. När du flyttar från din lägenhet gör vi en besiktning som bland annat kontrollerar om någon del av slitaget är onormalt. För onormalt slitage blir du ersättningsskyldig.
 • Spishäll av keramiskt glas

  Om socker eller mat med hög sockerhalt spills över en keramisk kokplatta som är varm, torka omedelbart eller ta bort det med en rakbladsskrapa, även om matlagningszonen fortfarande är varm. Detta för att förhindra skador på hällens keramiska yta. Använd inte rengöringsmedel eller andra rengöringsmedel för att rengöra en varm glaskeramikhäll eftersom detta kan skada ytan. Var försiktig så att du inte bränner dig på den varma ytan.

  Använd inte kärl i aluminium eller plast på varma värmezoner. Placera inte folie eller plastföremål på den glaskeramiska plattan.

  Så här sköter du en glaskeramikhäll Öppnas i nytt fönster. (öppnas i nytt fönster)

 • Studsmatta och badbassänger

  Vi månar om våra hyresgästers säkerhet och tillåter därför inte att studsmattor, badbassänger eller andra lekredskap så som egna rutschkanor, gungor mm ställs upp på vår mark. Som markägare står vi som ytterst ansvarig för de skador som kan uppkomma vid användning av dessa. Uppsättning av studsmattor och badbassänger försvårar dessutom skötsel av våra grönområden. Vi hänvisar istället till de lekparker som finns i de flesta av våra bostadsområden.

 • Störningar

  Som hyresgäst i ett flerfamiljshus måste man acceptera ljud som hör till ett normalt liv. Om störningarna är onormala ska du alltid kontakta kundcenter. Om du blir störd på kvällen eller natten ska du ringa till vår fastighetsjour på tfn 0660-29 93 65.

  Enligt hyresavtalet är du som hyresgäst skyldig att noga följa Övikhems ordningsregler, vid konstaterad störning får du som ansvarig hyresgäst betala 1200 kr för utryckning från vaktbolag.

 • Tittöga
  Ett så kallat tittöga till ytterdörren är inte standard i våra lägenheter. Om du vill montera in ett sådant får du själv betala det. Tittögat måste lämnas kvar i dörren när du flyttar.
 • Torkställning
  Torkställning i badrummet ingår i en del lägenheters standardutrustning och ska lämnas kvar när du flyttar från lägenheten.
 • Trapphus

  Ett trevligt trapphus gör ett gott intryck, både på dig själv och på dina besökare. Hjälp till att hålla trapphuset rent och snyggt. Det är inte tillåtet att ställa cyklar, barnvagnar eller annat som hindrar framkomligheten i trapphuset. Det är inte heller tillåtet att röka i trapphuset.

 • Tvättmaskin

  Du får ha en egen tvättmaskin i lägenheten men du måste anlita en behörig installatör som kopplar in maskinen. Tvätta inte mellan klockan 22.00‑06.00 eftersom vibrationerna från centrifugeringen kan störa dina grannar.

 • Underhåll

  Vi kallar vårt underhållssystem för Valfritt lägenhetsunderhåll - VLU. Det innebär att underhållet inte längre automatiskt ingår i hyran. Du bestämmer alltså själv om, när och hur du vill att målning, tapetsering och golvunderhåll ska utföras i din lägenhet. I praktiken betyder det att hyran kan hållas lägre.
  Du kan beställa underhållsarbetet hos Övikshem till konkurrenskraftiga priser. Om du vill göra arbetet själv kan du, om du visar upp ditt hyreskontrakt, köpa färg och tapeter till rabatterade priser hos den leverantör som vi har avtal med.

  Personliga önskemål och ändringar i din lägenhet

  Utöver målning och golvarbeten kan du beställa andra åtgärder, exempelvis byte av skåpluckor. Sådana åtgärder kan du betala kontant eller genom avbetalning i 3, 6 eller 12 månader.

  Standardhöjande produkter

  Du kan få standardhöjande produkter i din lägenhet, som till exempel en installation av golvdiskmaskin. Standardhöjande produkter höjer lägenhetens grundstandard, och innebär att din grundhyra blir högre.

 • Upplåsning

  Om du låser dig ute under dagtid kan du kontakta kundcenter. Om det händer på kvällen eller under helgen kan du kontakta vår fastighetsjour på tfn 0660-29 93 65. För att få dörren upplåst måste du kunna visa din legitimation samt betala en kontant upplåsningsavgift.

 • Utomhusbelysning

  Om du har utebelysning på din uteplats måste den vara anpassad för utomhusbruk och anslutas till jordade uttag.

 • Utrustning
  Viss utrustning är standard i din lägenhet och ska lämnas kvar när du flyttar. Några exempel på standardutrustning är handdukshängare, gardinfästen, takuttag, toalettpappershållare, badrumsskåp och hatthylla.
 • Ventilation

  Luften i din lägenhet byts i princip ut varannan timme. För att ny luft ska komma in måste friskluftventilerna vara öppna. Rengör gärna ventilerna men ändra inte ventilernas inställning. Ändringar kan påverka både din och dina grannars ventilation. Obs! Vissa fastigheter har självdrag.

 • Vräkning/Avhysning

  Vi kan i vissa fall tvingas säga upp boende från våra lägenheter. Det sker när den boende uppenbart och upprepade gånger bryter mot våra ordningsregler eller missbrukar sitt hyreskontrakt. Om du inte betalar hyran i tid är det också grund för uppsägning.

Hittade du den information du sökte?