Matavfall

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Kärlen för sortering av matavfall ser olika ut beroende på område, antingen som ett brunt kärl eller som djupbehållare.

Matavfallet i Örnsköldsviks kommun transporteras till en biogasanläggning i Härnösand för rötning. Det innebär att matavfallet återvinns och blir biogas till fordon och gödsel som bland annat används i skogsbruk.

Genom att sortera ditt matavfall minskar restavfallet och du bidrar till en bättre miljö!

Frågor kring matavfall

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om sortering av matavfall.

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Exempel på matavfall är matrester, bröd, kaffesump, tepåsar, mindre ben från kött, fågel och fisk, blommor och blad (inte jord), servetter och hushållspapper.

Hur gör jag matavfallet torrare?

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

Måste jag använda den bruna papperspåsen?

Ja, matavfallet i vår kommun rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet, och till den metoden passar papperspåsar bäst. Därför ska du bara använda Mivas bruna matavfallspåsar till ditt matavfall. Påsar av till exempel majsstärkelse ger ofta problem i rötningsprocessen och de är därför inte tillåtna vid insamling av matavfall i vår kommun.

Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse när du slänger den. Plast stör rötningsprocessen i biogasanläggningen och kan dessutom fastna i maskiner.

Luktar det?

Många tycker faktiskt att det luktar mindre när man sorterar matavfallet separat. Anledningen är att papperspåsen med påshållaren ventilerar fukten och att matavfallet därmed håller sig torrare och ger upphov till mindre lukt än när det slängs i plastpåse. Tänk på att byta påse ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full!

Hur får jag nya papperspåsar?

Du kan själv hämta nya papperspåsar i området där du bor. Vanligast är att de finns i anslutning till tvättstugan eller källsorteringsrummet. Saknas det påsar kan du göra en felanmälan.

Hittade du den information du sökte?