Frågor och svar om matavfall

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om sortering av matavfall.

Vad är matavfall?

Exempel på matavfall är matrester, bröd, kaffesump, tepåsar, mindre ben från kött, fågel och fisk, blommor och blad (inte jord), servetter och hushållspapper.

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet i Örnsköldsviks kommun transporteras till en biogasanläggning i Härnösand för rötning. Det innebär att matavfallet återvinns och blir biogas till fordon och gödsel till exempelvis skogen.

Hur gör jag matavfallet torrare?

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

Måste jag använda den bruna papperspåsen?

Använd endast de bruna papperspåsar som du får av oss. Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse när du slänger den. Plast stör rötningsprocessen i biogasanläggningen och kan dessutom fastna i maskiner.

Luktar det?

Många tycker faktiskt att det luktar mindre när man sorterar matavfallet separat. Anledningen är att papperspåsen med påshållaren ventilerar fukten och att matavfallet därmed håller sig torrare och ger upphov till mindre lukt än när det slängs i plastpåse. Tänk på att byta påse ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full!

Hur får jag nya papperspåsar?

Du kan själv hämta nya papperspåsar i området där du bor. Vanligast är att de finns i anslutning till tvättstugan eller källsorteringsrummet. Om du har frågor kan du kontakta vårt kundcenter på tel. 0660-29 93 50 eller e-post info@ovikshem.se

Hittade du den information du sökte?