Matavfall

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Kärlen för sortering av matavfall ser olika ut beroende på område, antingen som ett brunt kärl eller som djupbehållare.

Matavfallet i Örnsköldsviks kommun transporteras till en biogasanläggning i Härnösand för rötning. Det innebär att matavfallet återvinns och blir biogas till fordon och gödsel som bland annat används i skogsbruk.

Genom att sortera ditt matavfall minskar restavfallet och du bidrar till en bättre miljö!

Frågor kring matavfall

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om sortering av matavfall.

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Exempel på matavfall är matrester, bröd, kaffesump, tepåsar, mindre ben från kött, fågel och fisk, blommor och blad (inte jord), servetter och hushållspapper.

Hur gör jag matavfallet torrare?

För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, vita och oblekta servetter/hushållspapper eller rivna äggkartonger.

Måste jag använda den bruna papperspåsen?

Använd endast de bruna papperspåsar som du får av oss. Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse när du slänger den. Plast stör rötningsprocessen i biogasanläggningen och kan dessutom fastna i maskiner.

Luktar det?

Många tycker faktiskt att det luktar mindre när man sorterar matavfallet separat. Anledningen är att papperspåsen med påshållaren ventilerar fukten och att matavfallet därmed håller sig torrare och ger upphov till mindre lukt än när det slängs i plastpåse. Tänk på att byta påse ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full!

Hur får jag nya papperspåsar?

Du kan själv hämta nya papperspåsar i området där du bor. Vanligast är att de finns i anslutning till tvättstugan eller källsorteringsrummet. Om du har frågor kan du kontakta vårt kundcenter på tel. 0660-29 93 50 eller e-post info@ovikshem.se

 

Hittade du den information du sökte?