Odla grönt på liten yta - hydroponiskt odling

Skapa en grönskande grönsaksodling på din fönsterbräda och bli självförsörjande på örter och sallad. Du behöver ingen jord, däremot andra energikällor. Ett tips är att odla det du verkligen tycker om, då äts det upp. Och odla det som är dyrt, då sparar du pengar.

Sallad genom hydroponisk odling

Har du hört talas om hydroponisk odling? Just nu är det populärt att odla på detta sätt. I själva verket är det inte nytt, utan en mycket gammal metod. Hydroponisk odling innebär att man inte använder jord, däremot en rad andra energikällor. Så länge växterna får sina behov som vatten, ljus, värme och näring tillgodosedda växer de lika bra i vatten som i jord. Växter som växer ovan jord fungerar ofta bra, medan potatis och rotfrukter passar bättre i jord.

Odlingssättet innebär en rad fördelar, du behöver inte bära hem tunga säckar med jord och blir inte skitig under naglarna. Framför allt behövs ingen stor yta och du kan njuta av hemmaodlade grönsaker året om. Eftersom växtens rotsystem inte behöver lägga energi på att söka vatten växer den extra kraftfullt ovan ytan och breder inte ut sig på samma sätt som i jord.

Hur går det då till? Det finns olika tillvägagångssätt. Ett enkelt sätt är att köpa en odlings- och groddloda med lock och belysning, ett annat är att odla i en pet-flaska. God belysning är ”a” och ”o” för snabb och bra tillväxt. Sedan behövs fröer, odlingskuber (består av stenull), odlingsmaterial som exempelvis pimpsten, gödningsmedel och vatten. Köper du inte ett färdigt set, läs då på ordentligt. Det finns mycket att läsa om hydroponisk odling på internet.

Det går även att odla på höjden om du exempelvis vill spara värdefullt utrymme. Var kreativ och är du ute efter mindre insyn, varför inte odla på höjden i fönstret? Du får både ett effektfullt vackert insynsskydd och grönsaker!

Så, istället för att köpa dyra jordgubbar vintertid. Odla dina egna – nyttigt, gott och billigt. 

Jordgubbe
Hjälpte informationen på sidan dig?